Dag 1


Vandaag: Vertrek naar Lausanne

Route van dag 1

We zijn vandaag vroeg opgestaan. Vrienden van ons stonden om 7:30 uur bij ons voor de deur om ons naar het eerste station van vandaag te brengen.
De NS deed zijn reputatie weer eer aan vandaag: met welgeteld 5 minuten vertraging begon onze reis richting Zwitserland.De volgende halte was Venlo, daar moesten we onze eerste overstap maken in de trein richting Viersen. Vanwege spoorwerkzaamheden is het al een tijdje niet mogelijk in 1x naar Dusseldorf door te rijden. In Viersen zijn we overgestapt op de stoptrein naar Dusseldorf. Daar aangekomen bleek dat onze ICE vanuit Amsterdam 15 minuten vertraging had. We hadden dus nog ruim de tijd om even van een kopje koffie te genieten. En aangezine we gereserveerde plaatsen hadden, hoefden we ons geen zorgen te maken over het wel of niet beschikbaar zijn van een plek in de trein.
Vanaf Dusseldorf konden we ongestoord 4 uur genieten van het landschap dat aan ons voorbij trok.
De ICE vanaf Dusseldorf
En dat soms met snelheden van 300 km per uur. Via Keulen, Siegburg-Bonn, Frankfurt, Mannheim, Kalruhe, Offenberg en Freiburg bracht de trein ons naar Basel. En geloof het of niet, met slechts 1 minuut vertraging kwamen we aan in Basel. Die andere 14 minuten zijn zonder problemen ingelopen. Vanaf Basel reizen we op onze Swiss Pass, met uitzondering op de treinen waarvoor een reservering was gemaakt. De Siwss Pass geeft je onbeperkt toegang tot het openbaarvervoernet van Zwitserland, met als extra korting en zelfs gratis toegang tot Musea. Na Basel vervolgden we onze reis naar Biel, waar we vandaag voor de laatste keer zijn overgestapt naar Lausanne. En niet voor niets wordt Zwitserland geroemd om zijn klokken en horloges. De treinen rijden hier allemaal precies op tijd. En nu al hebben we in Zwitserland 16 tunnels van binnen mogen aanschouwen. En er zitten er nog meer aan te komen op onze routes.

Station Lausanne
Ons hotel in Lausanne is op 5 minuten lopen aan de zuidzijde van het station gevestigd. Het is een eenvoudig hotel, die geheel is ingericht op de (vlugge) treinreiziger. De kamers zijn comfortabel en goed uitgerust.
Na onze reis hebben we ons eerst even opgefrist en zijn toen de stad in gegaan. We willen alvast wat broodjes, beleg en drinken voor morgen kopen en natuurlijk de stad Lausanne verkennen. We lopen tegen de berg op naar het centrum van de stad. De meeste winkels zijn al gesloten, we zijn hier immers aan het eind van de dag, maar een groot warenhuis met supermarkt (de Coop) is nog open. We lopen vervolgens verder het centrum in en komen op een plein uit waar een grote tent staat opgesteld. Nieuwsgierig geworden lopen we daar naar toe en dan blijkt dat er een boekenbeurs wordt gehouden in deze tent. Allerhande tweedehands strips worden er verkocht. Het enige nadeel is dat ze vrijwel allemaal in de Franse taal zijn, een enkele Engelse en Duiste uitgave daargelaten. We besluiten terug te gaan naar ons hotel, in het restaurant dat onder het hotel is gevestigd te gaan eten en een tweede wandeling maar dan nu naar het meer te maken. Het begint al donker te worden, aan de oever van het meer van Geneve is de boulevard goed verlicht en her en der zien we nog wat boten varen op het water. We flaneren langs het water en lopen langszaam (berg op) terug naar ons hotel. Onze eerste dag zit er op. Op naar de volgende