Dag 2

Vandaag: Via Montreux naar Lauterbrunnen en overnachting in Mürren

Route van dag 2

Vandaag konden we uitslapen. Ten minste: we hoefden pas om 9:20 uur in de trein te zitten. En van hotel naar station is slechts 5 minuten lopen, dus alle tijd om rustig te ontbijten. Op de zolder van het hotel! Echt een bijzondere ervaring.
Vanaf Lausanne zijn we richting Montreux vertrokken.

Uitzicht vanuit de GoldenPass
Een ritje van slechts een paar minuten, maar de enige manier om over te kunnen stappen op de Golden Pass Express die ons naar Zweisimmen brengt. Op onze reispapieren stond niet aangegeven op welke spoor hij op ons stond te wachten, maar het was geen probleem daar achter te komen. De Golden Pass Express is goudkleurig en valt dus goed op tussen alle andere treinen.
In de Golden Pass hebben we gereserveerde plekken tegen over elkaar. En voor het eerst sinds we van de trein als vervoermiddel gebruik maken, merk je het verschil tussen een gewone regionale trein en een trein als de Golden Pass Express. Overal waar je kijkt zie je passagiers met een camera in de aanslag. Wij doen daar natuurlijk ook aan mee. Je kijkt je ogen uit. Deze trein heeft niet alleen ramen aan de zijkant, zoals in elke trein, maar ook een deel van het plafond is vervangen door glas. Zo heb je een mooi panorama zicht op alles wat om je heen gebeurd. Als eerste rijden we natuurlijk weer bij het meer van Geneve langs en we vermoeden dat we dit meer snel achter ons laten. Niets is echter minder waar. Om hoogte te winnen zigzagt de trein heen en weer op de bergwand en zo blijven we nog lang genieten van het blauwe uitgestrekte water. Tot we een tunnel induiken en deze weer verlaten. Dan is het meer van Geneve ineens verdwenen en rijden we aan de andere kant van de bergen.
Via allerlei kleine en wat grotere dorpjes en een tiental tunnels brengt de Golden Pass Express ons in ongeveer 2 uur naar Zweisimmen. Daar moeten we overstappen op de regiotrein van de Golden Pass die ons naar Lauterbrunnen zal brengen. Onderweg verschijnt na elke bocht een ander landschap. Dan weer een dorpje en dan een prachtig uitzicht op de eerste besneeuwde bergtoppen. Vervolgens een tunnel en dan rijdt je ineens weer langs water, om vervolgens na de zoveelste bocht weer oog in oog te staan met de witte toppen van de bergen in de verte.

Kabelbaan BLM
In Lauterbrunnen moeten we overstappen op de Bahn Lauterbrunnen Mürren (BLM). Er staat op onze planning dat we een stukje moeten lopen en bij het verlaten van de trein zien we de bordjes al van de route die we moeten volgen. Tot onze verbazing brengt onze wandeling ons naar een kabelbaan. Een grote glazen bak brengt ons naar het volgende station van waaruit we verder reizen naar ons einddoel van vandaag; Mürren. Op bergstation Grutschalp stappen we uit en tot onze verbazing staat hier een klein wagonnetje klaar. Het treintje brengt ons in ongeveer 20 minuten naar Mürren en onderweg kunnen we genieten van een prachtig uitzicht op de Monch, Jungfrau en Eiger. Ons hotel ligt langs het spoor en we krijgen een room with a view! Vanaf ons balkon kijken we recht naar de 3 witbesneeuwde reuzen van dit gebied.

Eiger, Monch en Jungfrau
Rond 14 uur zijn we al op plaats van bestemming op 1654 meter hoogte. Dit is ook de enige dag dat we vroeg in de middag arriveren bij ons hotel. We trekken daarom meteen andere schoenen aan en gaan aan de wandel in de wereldstad die Mürren heet. We gaan op zoek naar de Schilthornbahn, een kabelbaan waarmee je naar 2971 meter hoogte wordt gebracht op een plek waar ooit een James Bond film is opgenomen. We lopen door het dorp, dat voornamelijk bestaat uit hotels en restaurants. En er is hier zowaar een Coop supermarkt. Overal waar je loopt heb je goed zicht op de besneeuwde bergtoppen en zie je regelmatig hangliders zweven. Aan het eind van het dorp wacht de kabelbaan, we gaan eerst maar eens kijken wat een ticket kost en we schrikken van de prijs: 71 frank of te wel ruim 45 euro per persoon. Dat vinden we toch wel te veel van het goede en we besluiten rechtsomkeert te maken. We doen wat inkopen bij de supermarkt, drinken koffie met gebak op een terras, kijken ondertussen her en der wat er zoal op de menukaart staat en gaan terug naar ons hotel. Al met al hebben we toch bijna 2 uur rond gelopen. Na het eten gaan we nog een stuk wandelen.
Morgen moeten we vroeg op, onze trein staat dan om 8:06 uur al klaar om ons weer naar beneden te brengen, en dan begint onze grote reis met trein, boot en trein naar Lugano.